Jednoho parného odpoledne jsem se usadila v restauraci Zámecký had a ochutnala pár jídel ze zdejšího nového jídelníčku. Nejprve mne zchladila místní citronáda s limetkou a mátou. Kouzlo chutě některých jídel místní šéfkuchař prozradil.
Carpacio z červené řepy
Bulvu řepy předvaříme, vychlazenou potřeme olivovým olejem a zabalíme do fólie, pak dvě hodiny marinujeme. Nakrájíme na jemné plátky a rozložíme na talíř. Ochutíme drceným pepřem, mořskou solí a zakapeme olivovým olejem a vychlazeným balzamikovým krémem. Tato vynikající omáčka vznikne svařením balzamikového octa asi o polovinu a následným zahuštěním medem. Carpacio ozdobíme salátem z rucoly (podle mne chuťově důležité, vůbec tedy nešetříme), ještě jednou osolíme, zakapeme olejem, přílohu dodáme dle libosti (cherry rajčátka apod.)
Candát se šlehanou citronovou omáčkou
Čerstvý candát se orestuje na grilu ze strany, kde je kůže – kůži nařízneme na více místech podle velikosti filé. Poté přendáme na talíř a dopékáme čtyři minuty v horkovzdušné troubě při 180 °C. Osolíme, opepříme, pokapeme limetkovou šťávou. Jako přílohu zámecký kuchař připravil bramborové pyré z propasírovaných brambor a másla zakapané citronovou šťávou. Omáčku připravíme rozpuštěním másla, přidáním hutné smetany (alespoň 30%), soli, pepře a nasekaného kopru. Za pozvolného ohřívání našleháme, až vznikne napěněná a hustá omáčka. K tomu ogrilujeme zeleninu: olejem potřenou cuketku, lilek, tlustokožné papriky. Příjemný zážitek.
Tvarohový cheescake
Moučník byl vynikající a na dort svého druhu lehký, což jsem po dvou jídlech ocenila. Receptura je bohužel zámeckým tajemstvím šéfkuchaře. Musíte ochutnat sami.